Konu: Use a Content Delivery Network (CDN) puanının yükseltilmesi  (Okunma sayısı 2266 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

19 Ağustos 2013, 20:22
  • *
    • İleti: 2018
    • Karma: 41
    • Spina Bifida
    • Profili Görüntüle

Malumunuz üzere gtmetrix.com sitesi üzerinden sitelerimizin performansını değerlendirebiliyoruz. smfde resim optimizasyonu başlıklı konuda bu değerlendirme işleminin nasıl yapıldığını anlatmıştım.

Raporumuzu gtmetrix.com sitesinden aldıktan sonra siz de büyük ihtimal YSlow sekmesi altında  http://Use a Content Delivery Network (CDN) puanınızın sıfır olduğunu göreceksiniz.

Bu başlığın altında listelenen dosyaların CDN özellikli barındırılması isteniyor. Şimdi bu işlemin nasıl yapılacağını anlatmaya çalışayım.

Öncelikle sitemizde artık hangi paneli kullanıyorsak (drectadmin, cpanel ya da plesk panel gibi) panele girip sitemiz için cdn adı altında bir subdomain oluşturuyoruz. Örneğin benim spina bifida sitem için cdn.spinabifidaturkey.com isminde subdomain oluşturdum.

Daha sonra bu subdomaini cdn özellikli hale getirebilmek için CNAME ataması yapmamız gerekiyor. CDN hizmeti veren bir firmadan örneğin cloud.com.tr ücreti mukabilinde CNAME kodumuzu talep ediyoruz.

Aldığımız bu kod şu şekilde: cdn.spinabifidaturkey.com     IN     CNAME 1121966.r.abc.com. Bu kodu buraya temsili olarak yazdım.

Bu cname kodunu aldıktan sonra tekrar panelimize gidip DNS ayarlarından oluşturmuş olduğumuz subdomainin dns kayıtlarına cname kodunu giriyoruz.


Daha sonra Use a Content Delivery Network (CDN) başlığı altında listelenen resim, css ve js dosyalarımızın yollarını cdn özellikli olacak şekilde smfnin kaynak dosyalarında bulup değiştiriyoruz.

Örneğin şu şekilde:
Eski Hali: http://www.spinabifidaturkey.com/images/makale/oasis.png   
Yeni Hali: http://cdn.spinabifidaturkey.com/images/makale/oasis.png

Bu işlemler sayesinde artık sitemizdeki resim, css ve js dosyalarını ftpye attığımızda bu dosyalar aynı anda dünyanın çeşitli yerlerindeki makinelere de yükleniyor. Ziyaretçiler sitemize girdiğinde hangi makineye daha yakınsa söz konusu dosyaları o makineden çekiyor ve sitemiz isteklere daha hızlı cevap veriyor.

Ben bu kadar uğraşamam daha kolay masrafsız olsun isteyenler için tüyo:
Masrafsız ve daha basit olsun isteyenler için Use a Content Delivery Network (CDN) başlığı altında listelenen resimleri facebooka yükleyin ve bu resimlerin yollarını facebooka eklediğiniz resimlerin yollarıyla smfnin kaynak dosyalarında değiştirin.

Hepsi bu kadar umarın yeteri kadar açıklayıcı olmuştur.

« Son Düzenleme: 22 Eylül 2016, 21:45 Gönderen: admin »

19 Ağustos 2013, 20:32
Yanıtla #1
  • *
    • İleti: 211
    • Karma: 15
    • webtiryaki.com
    • Profili Görüntüle


19 Ağustos 2013, 21:41
Yanıtla #2
  • *
    • İleti: 73
    • Karma: 4
    • webmaster forumu
    • Profili Görüntüle

Şapka çıkarıyorum. Eline sağlık hocam, teşekkürler.

Webmaster Sitesi: http://webmaster.bbs.tr

19 Ağustos 2013, 22:04
Yanıtla #3
  • *
    • İleti: 38
    • Karma: 3
    • <SMF ∞
    • Etkin Forum
    • Profili Görüntüle

Gerçekten çok iyi arttırmışsınız. Bende eskiden önem veriyordum biraz B C yada B B almıştım ama bu aralar biraz görselliğe vs. önem verdim pek umursamadım canlı destek gibi gereksiz şeyler bile ekledim. C D olmuş, belki bir ara arttırmaya çalışırım...

Modifikasyonlarım: 1-Edit and Align Categories: http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=3709   Color Harmony Theme: theme.etkinforum.com (yapımda)

19 Ağustos 2013, 22:16
Yanıtla #4
  • *
    • İleti: 2018
    • Karma: 41
    • Spina Bifida
    • Profili Görüntüle


16 Ekim 2013, 02:45
Yanıtla #5
  • *
    • İleti: 178
    • Karma: 3
    • buyuknet
    • Profili Görüntüle

çok teşekkurler cok yararlı bır konu daha sonralara dogru kullanmayı dusunuyorum guzel anlatım olmus tesekkurler


16 Ekim 2013, 08:27
Yanıtla #6
  • *
    • İleti: 2018
    • Karma: 41
    • Spina Bifida
    • Profili Görüntüle

Evet vakit buldukça uğraşırsınız. Başarılar.


16 Ekim 2013, 20:22
Yanıtla #7
  • *
    • İleti: 178
    • Karma: 3
    • buyuknet
    • Profili Görüntüle

evet biraz araştırdım cdn firmalarını türkiyede fazla kaliteli yok malesef

okadarda zor birşey değişmiş cdn almadım ancak sadece subdomaınde bı deneme yapmıstım gerısıde cname ayarlarıydı :D anlayan ıcın kolay yanı :D iyi calısmalar


13 Mayıs 2014, 12:56
Yanıtla #8
  • *
    • İleti: 141
    • Karma: 1
    • Forumigo8navigation
    • Profili Görüntüle

Hocam "Add Expires headers" sorununu nasıl hallettiniz?


13 Mayıs 2014, 12:58
Yanıtla #9
  • *
    • İleti: 2018
    • Karma: 41
    • Spina Bifida
    • Profili Görüntüle

O bölüm şu an benim sitelerde de sıkıntılı. Hosting sağlayıcı ile ilgili bir durum. Özel bir şey yapmamıştım düzelttiğim zaman.